Ramazanda beslenme önerisi

Ramazanda beslenme önerisi

Diyetisyen Büşra Öztürk, Ramazan ayında halsizlik ve dalgınlığın önüne geçmek için sahur yapmanın önemine dikkat çekerek, iftarda da besinlerin kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli diyetisyen Büşra Öztürk,

Ramazan'da biliyorsunuz ki öğünler 3 öğünden 2 öğüne düşüyor ve bu şekilde metabolizmamız oldukça yavaşlıyor. Metabolizmamızın yavaşlamasını engellemek adına düzenli egzersizler, küçük yürüyüşler ve posa içeriği yüksek besinler öneriyoruz. Havalar aşırı sıcak olmaya başlıyor. Şanlıurfa’da da özellikle bu yüzden su tüketimine dikkat etmemiz gerekiyor. Metabolizmamızı kontrollü bir şekilde ilerletmek ve kan şekerimizi dengeleyebilmemiz için Günde en az iki, iki buçuk litre su tüketmeliyiz.

İftarda ise aşırı yağlı aşırı baharatlı yüksek kalorili besinlerle beslenmememiz gerekiyor. Çünkü mideyi aşırı yoracak mide ve bağırsak problemleri yaratacak besinlerden uzak durmalıyız. Bu yüzden mümkün mertebe iftariyeliklerle veya az yağlı çorbalarla bir başlangıç yapıp daha sonrasında bir 10-15 dakikalık tokluk kontrolünü sağlamak adına bir ara vermemiz öneriyorum.

Diyetisyen Büşra Öztürk, protein içerikli bir besin et, tavuk ve balık gibi besinlerle yâda sebze içerikli besinlerle destekleme yapabiliriz. Bir anda fazlaca su tüketiminden ziyade aralıklı bir şekilde su tüketimini sağlayıp mide hacmini kontrollü bir şekilde artırmak gerekiyor. İftar sonrası öğünlerimizde mutlaka yöresel anlamda tatlılar ekliyoruz ama bunları sütlü ve meyveli tatlılardan tercih edebiliriz. Yağlı veya şerbetli tatlılardan uzak durmamız gerekiyor. İş hayatımızda ise kan şekerimiz de öğleden sonraki saatlerde daha fazla düştüğü için enerjimizi verimli şekilde kullanmak adına işlerimizi öğleden önceye yayarsak çok daha verimli olacaktır. Hayırlı Ramazanlar dedi.